Maria van Bourgondië leeft in Brugge

Maria van Bourgondië leeft in Brugge
39,50
Prijs per stuk

Productomschrijving

Brugge was de lievelingsstad van Maria van Bourgondië (1457-1482). Ze verbleef er zeer graag. In het Prinsenhof gaf zij het leven aan haar eerste zoon Filips de Schone, de eerste Spaanse koning. Na een jachtongeval in het Brugse Ommeland, werden haar longen door enkele van haar ribben doorboord. Slechts enkele dagen kon zij het ongeval overleven. Zij ligt in het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk begraven.
Hertogin Maria heeft amper gedurende vijf jaar over onze landen geregeerd. Toch is ze een eminente vorstin. Onze Noorderburen hebben haar opgenomen in hun geschiedkundige ‘canon’.
Op veel plaatsen in de stad ontmoeten we herinneringen aan deze geliefde vorstin, zowel in het openbaar, op pleinen en straten, als verborgen in musea, archieven, bibliotheken, kerken en kapellen. Ze heeft veel kunstenaars geïnspireerd en ze werd  graag als model gebruikt.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Producteigenschappen

Formaat

Auteur(s) Geert Martens
Jaar van uitgave 2023
Uitgever UWG
ISBN-nummer 9789077203224
Aantal pagina's 240
Formaat 268 x 218
Uitvoering Kleur, cover in hard carton
Gewicht (zonder verpakking) 1,1 kg
Meer over de auteur(s) Bruggeling en advocaat emeritus Geert Martens had zijn kantoor in de Maria van Bourgondiëlaan op Kristus-Koning in Brugge. Hij werd geboeid door deze twintiger, misschien zelfs op haar verliefd. Hij maakte er een levenswerk van om alle plaatsen in de stad terug te vinden waar herinneringen aan de hertogin vandaag nog te vinden zijn. Geert Martens (°Tielt 1947) Licentiaat Letteren en Wijsbegeerte, Romaanse filologie (UGent 1969) Gediplomeerde middeleeuwse studies (KU Leuven 1970) Cursist aan het Centre d’Etudes Supérieures de Civilisation Médiévale van Poitiers (1970) Licentiaat rechten (KU Leuven 1974) Ere-advocaat Balie West-Vlaanderen Ere-plaatsvervangend rechter in het Vredegerecht van het Derde Kanton Brugge
Bekijk alle eigenschappen Sluiten