Wandeling 1 West-Brugge

Wandeling 1 West-Brugge

Vernieuwde Uitgave!

West-Brugge is een minder gekend deel van de stad. Het ligt tussen de Smedenpoort en 't Zand. U zult veel ongekende geschiedkundige maar ook eigentijdse schatten ontdekken !

De oorsprong van deze wijk als eigen identiteit ligt in een beslissing van de Brugse gemeenteraad van 26 november 1837 over de bouw van een spoorwegstation. Spijts felle tegenstand van zij die het station buiten de stad wilden en Brugge als een eenheid binnen de vestingen van 1297 wensten te bewaren, besloot men toen om dit station op het grootste plein van de stad, namelijk 't Zand te bouwen. Door deze spoorlijn, ingehuldigd op 12 augustus 1838, werd de wijk een min of meer eigen bestaan opgedrongen. Gesloten spoorwegovergangen en twee voetgangerstunnels onder de sporen, het 'gat van de Lane' en 'het Capucienengat', waren de obstakels die deze Bruggelingen moesten overwinnen om de rest van de stad en hun parochiekerk Sint-Salvators te bereiken. West-Brugge was geboren!

Intussen is er veel veranderd. 't Zand werd nieuw aangelegd. Het Concertgebouw prijkt er als een van de muziekzalen met de beste accoustiek. Zijn hedendaagse architectuur past perfect als symbool hoe het middeleeuwse Brugge zich integreert in de wereld van vandaag. Het nieuwe Congrescentrum is een aantrekkingspool van kwaliteitstoerisme. West-Brugge beschikt echter ook nog over typische en prachtige architecturale relieken zoals Blindekens en de Sint-Godelieve Abdij.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ISBN 978 90 77203 19 4
€ 12,00
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen

Informatie:

Auteur(s)
M. Formesyn en R. Bossuyt
Jaar van uitgave
2021
Uitgever
Uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring
ISBN-nummer
ISBN 978 90 77203 19 4
Aantal pagina's
54 blz.
Formaat
100 x 210 mm hoog
Uitvoering
Softcover
Gewicht (zonder verpakking)
105 gr.
Meer over de auteur(s)
Martin Formesyn is geboren en getogen in West-Brugge. Hij is een van de stichters van Gidsenkring Brugge. Rita Bossuyt is stadsgids en helpt bij de vorming van nieuwe gidsen in CVO Spermalie, meer bepaald over West-Brugge